Secciˇ 3: Propietats

3. Propietats relacionades amb el text

3.9. text-indent

Aquesta propietat estableix el sagnat de la primera lÝnia d'un element. TÝpicament s'utilitza en els parÓgrafs, per exemple en el que estÓs llegint ara, per˛ de fet Ús aplicable a qualsevol element de bloc. Els valors permesos sˇn longituds i percentatges.

P     { text-indent: 3em; }
P.noindent { text-indent: 0px; }

Una pÓgina que utilitzÚs paragrafs aixÝ definits tindria el segŘent aspecte:

Aquest Ús un parÓgraf sense classe. La primera lÝnia estÓ sagnada. El valor 3em significa que la sangria serÓ el resultat de multiplicar per tres la mida de la font.

Aquest Ús un parÓgraf de classe 'noindent'. Com pots veure, la primera lÝnia comenša ara a la mateixa posiciˇ horitzontal que la resta. Aquest Ús el valor per defecte que pren la propietat 'text-indent'.

Un aspecte a tenir en compte Ús que els percentatges fan referŔncia a l'amplada de l'element de bloc afectat i no a la mida de la font. Per exemple, el segŘent style sheet (no et preocupis dels estils dels DIV, ho estudiarem mÚs endavant):

P    { text-indent: 20%; }
DIV   { width: 400px; border: 1px solid silver; }
DIV.nota { width: 200px; }

generaria un resultat amb el segŘent aspecte:

Aquest Ús un parÓgraf dins un DIV 'normal'. La primera lÝna es situa al 20% de l'amplada total del DIV (400px), Ús a dir, a la posiciˇ 80px.


Aquest parÓgraf estÓ situat dins un DIV de classe 'nota'. En aquest cas, com que el DIV tÚ una amplada de 200px, la primera lÝnia del parÓgraf es situa a la posiciˇ 40px.

No Ús el mÚs corrent, per˛ una altra possibilitat Ús assignar un valor negatiu a text-indent. En aquest cas la primera lÝnia sobresortirÓ del parÓgraf per l'esquerra (prova-ho!).

CSS en catalÓ
Darrera actualitzaciˇ: 11 de gener de 2004

© 2002-04, weC - Gonzalo PÚrez de la Ossa
Contacte: wec@dense13.com

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!